Webwinkels en Webshops 

Waarom hebben we slaap nodig?

We hebben de neiging om aan slaap te denken als een tijd waarin lichaam en geest tot stilstand komen. Maar dit is niet het geval; slaap is een actieve periode waarin veel belangrijke verwerking, herstel en versterking plaatsvindt. Hoe dit precies gebeurt en waarom ons lichaam is geprogrammeerd voor zo’n lange slaapperiode, is nog steeds een beetje een mysterie. Maar wetenschappers begrijpen enkele van de kritieke functies van slaap en de redenen waarom we het nodig hebben voor een optimale gezondheid en welzijn.

Diverse belangrijke punten

Een van de essentiële functies van slaap is om ons te helpen herinneringen te stollen en te consolideren. Terwijl we onze dag doormaken, nemen onze hersenen een ongelooflijke hoeveelheid informatie op. In plaats van direct te worden geregistreerd en vastgelegd, moeten deze feiten en ervaringen eerst worden verwerkt en opgeslagen; en veel van deze stappen gebeuren terwijl we slapen. Van de ene op de andere dag worden stukjes en beetjes informatie overgedragen van een meer voorlopig kortetermijngeheugen naar een sterker langetermijngeheugen – een proces dat ‘consolidatie’ wordt genoemd. Onderzoekers hebben ook aangetoond dat nadat mensen slapen, ze de neiging hebben om informatie vast te houden en beter te presteren op geheugentaken. Onze lichamen hebben allemaal lange slaapperioden nodig om te herstellen en te verjongen, om spieren te laten groeien, weefsel te herstellen en hormonen te synthetiseren.

Herstellende theorieën

In dit geval slapen we om te herstellen wat we in ons lichaam zijn verloren terwijl we wakker waren. We herstellen en verjongen onszelf tijdens onze inactiviteit. Dit is de reden waarom ons immuunsysteem verzwakt raakt bij slaapgebrek. Spiergroei, weefselherstel, eiwitsynthese en afgifte van groeihormonen in bepaalde slaapstadia. Dit omvat ook het reinigen van onze hersenen. Wil jij optimaal kunnen slapen en een goede nachtrust krijgen? Dan is het een goed idee om verzwaringsdeken kopen!

Related posts

Leave a Comment