Elektronica 

Kabel-management

Niet weg te denken uit je huis: kabels. Ieder huis stikt er van. Vaak zitten ze in een ferme spaghetti geclusterd, ver weggestopt in een lade die je liever niet opent. Eigenlijk heb je ook geen idee wat alle ingrediënten zijn van deze spaghetti.

Wil je toch eens de strijd met deze spaghetti aangaan, al die verwarde kabels organiseren? Niet alle kabels hoef je te bewaren, en kan je gerust wegdoen. Maar van sommige kabels is het niet erg om een reserve te hebben. In deze blog leer je het onderscheid!

Houden: mini-USB

Als je aan het begin van de jaren 2000 al een telefoontje bezat, is het zeer waarschijnlijk dat je een mini-USB kabel gebruikte. Alles van Blackberrys tot de populaire Moto Razr gebruikte Mini-USB. Nu worden deze kabels maar zelden gebruikt en zijn vervangen door nieuwere standaarden. Toch is het handig om in ieder geval een exemplaar van deze kabel te houden. Sommige -wat oudere- apparaten gebruiken nog steeds mini USB’s: hard drives, batterij opladers en microfoontjes. Het kan daarom geen kwaad er eentje achter de hand te houden.

Weg: Apple 30-pin

Apple’s verschrikkelijke 30-pin kabel bleef achter bij de iPhone 4S en iPad 3. Vanaf 2012 kwamen de nieuwe Apple apparaten met een nieuwere, moderne Lightning kabel. Als je met de tijd mee bent gegaan en niet langer de oudste Mac-apparaten gebruikt, kun je deze kabels gerust wegdoen.

Houden: Displayport

 Een Displayport vindt je in computer monitoren en een kleine selectie aan televisie schermen of zakelijke laptops. Ook al is een DisplayPort niet zo multifunctioneel als een HDMI kabel, een goede DisplayPort is nog steeds een zeer populaire kabel voor audio/video apparatuur en is nog niet afgeschreven. Het ondersteunt verschillende video streams door een enkele lijn en, met de nieuwe 1.3 specificatie, ondersteunt tot wel 8K. Nog even houden dus, die Display Port!

Weg: DVI

De Digital Virtual Interface, ook wel DVI, is een standaard kabel gemaakt in 1999. Met deze kabel bereik je een maximum resolutie van 2560 tot 1600 pixels: helemaal niks dus. Daarnaast is het een zeer logge, grote kabel, en ondersteunt het geen geluid. De technologie is zo goed als dood en de HDMI en DisplayPort zijn populaire alternatieven. DVI kabels kan je dus gerust weggooien.

Houden: USB A naar B

Het ziet er misschien wat vreemd uit, dat vierkante kabeltje dat je uit je spaghetti vist. Het lijkt misschien ook nergens meer in te passen. Toch wordt het nog veel gebruikt voor printers, audio apparatuur en wat oudere hard-drives. Het is daarom goed een zo’n kabel achter de hand te houden.

Related posts

Leave a Comment